Skip to content

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: +30 210 9967510-5

Company    Quick Check    Science    Lab    FAQ    Partner

Capture

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΑΝΕΞΙΩΝ

Οι τροφικές αλλεργίες και οι δυσανεξίες μπορούν να προκαλέσουν ποικιλία διαφορετικών συμπτωμάτων στα άτομα

Όλοι χρειαζόμαστε φαγητό για να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας με θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε μια πλήρη και υγιή ζωή. Ο καθένας είναι μοναδικός και έχει μοναδικές ανάγκες. Αυτό ισχύει και για τη διατροφή μας: Οι τροφές που είναι καλές για εσάς, μπορεί να είναι επιβλαβείς για κάποιον άλλον και να προκαλέσουν προβλήματα.

IgG τροφική αλλεργία – πιθανός ενεργοποιητής διαφόρων χρόνιων παθήσεων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μην είναι ανεκτά, προκαλώντας συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, κεφαλαλγίες ή δερματικά προβλήματα. Μία πιθανή αιτία είναι η IgG τροφική αλλεργία (τύπου III).

Αυτές οι αλλεργίες καθυστερημένου τύπου μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις καταστάσεις χαμηλού βαθμού. Οι φλεγμονώδεις διαδικασίες με τη σειρά τους θεωρούνται πιθανές αιτίες διαφορετικών χρόνιων παθήσεων. Ως εκ τούτου, η δοκιμασία αλλεργίας σε τρόφιμα IgG, ακολουθούμενη από διατροφή εξάλειψης και τη δοκιμασία πρόκλησης, μπορεί να είναι χρήσιμη προσέγγιση για άτομα που πάσχουν από επίμονες ασθένειες όπως:

doc-patient-crop[1]

IgE τροφική αλλεργία – συμπτώματα σε λίγα λεπτά

Οι IgE-μεσολαβούμενες τροφικές αλλεργίες (τύπου Ι) μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνες για ορισμένα συμπτώματα. Ωστόσο, οι μηχανισμοί και ο τρόπος ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντικά διαφορετικοί σε σύγκριση με την αλλεργία τύπου ΙΙΙ. Κατά συνέπεια, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν επίσης – ακόμα και από άτομο σε άτομο. Ένας διακριτικός παράγοντας είναι ο χρόνος που διαρκεί μεταξύ της κατανάλωσης ενός τροφίμου και της εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Θα βρείτε μια επισκόπηση των πιθανών συμπτωμάτων παρακάτω.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές και τους μηχανισμούς των αλλεργιών σε τρόφιμα τύπου I και τύπου III.

Επισκόπηση:
Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας IgE  (τύπου
I) και Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας IgG (τύπου III)

Ένας επιπλέον ύποπτος: δυσανεξία σε τρόφιμα

Εκτός από τις αλλεργίες μεσολαβούμενες από IgE και IgG, οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία. Οι δυσανεξίες οφείλονται σε ελλείψεις ενζύμων, δυσλειτουργίες ή δυσαπορρόφηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εμπλέκεται. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της δυσανεξίας που μπορεί να έχετε.

Εδώ θα βρείτε μια λίστα που δίνει μια επισκόπηση των πιθανών συμπτωμάτων υπερευαισθησίας στα τρόφιμα. Η λίστα περιλαμβάνει περιπτώσεις, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, η δυσανεξία στην ισταμίνη, η δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης, η IgE τροφική αλλεργία και η IgG τροφική αλλεργία.

Οι κοινές τροφικές δυσανεξίες είναι:

  • Δυσανεξία στη λακτόζη: αδυναμία πέψης της λακτόζη εξαιτίας ανεπαρκών επιπέδων του ενζύμου “λακτάση”
  • Ισταμινική δυσανεξία: αδυναμία διάσπασης της ισταμίνης (βιογενής αμίνη) λόγω μειωμένης ενζυμικής δραστηριότητας ή ανεπάρκειας
  • Δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης: αδυναμία απορρόφησης της φρουκτόζης λόγω της έλλειψης GLUT5
Skip to content