Skip to content

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: +30 210 9967510-5

Company    Quick Check    Science    Lab    FAQ    Partner

Capture

Κεφαλαλγίες και IgG τροφικές αλλεργίες

IgG τροφική αλλεργία – ένας πιθανός ενεργοποιητής των φλεγμονωδών διεργασιών που προκαλούν ημικρανία

 

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κεφαλαλγίες, περισσότερο ή λιγότερο συχνά. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι κεφαλαλγιών και οι πιο συχνές είναι η τάση για κεφαλαλγία και η ημικρανία. Οι συγκεκριμένες μορφές κεφαλαλγιών διαφέρουν ως προς τη συχνότητα, τη διάρκεια και την εκδήλωσή τους ή με τον τύπο του πόνου (σφύριγμα, σφυρηλάτημα, πίεση κ.λπ.). Η ημικρανία και η τάση κεφαλαλγίας ταξινομούνται ως πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες και θεωρούνται κλινική εικόνα από μόνες τους, που μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Οι αιτίες των πρωτοπαθών κεφαλαλγιών εξακολουθούν να είναι ασαφείς. Πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από ημικρανία, υποπτεύονται ότι τα τρόφιμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις κρίσεις. Μια IgG τροφική αλλεργία καθυστερημένης αντίδρασης θα μπορούσε να δώσει την ώθηση. Το concept ImuPro μπορεί ως εκ τούτου να είναι μια χρήσιμη προσέγγιση: Συνδυάζει ένα τεστ για IgG τροφική αλλεργία και εξατομικευμένες οδηγίες διατροφής. Μάθε περισσότερα

Η ημικρανία είναι μια σύνθετη νευρολογική εικόνα. Οι πάσχοντες συνήθως υποφέρουν από μακρόχρονη και έντονη κεφαλαλγία. Οι κεφαλαλγίες της ημικρανίας προκαλούν παλλόμενο πόνο, συνήθως μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού. Μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο, την εργασία και άλλες καθημερινές δραστηριότητες και μπορεί να εμφανιστούν πολλές φορές την εβδομάδα ή σπάνια όπως μία ή δύο φορές το χρόνο. Μία ημικρανία ξεκινά συνήθως την εμφάνισή της στην εφηβεία και επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 45 ετών.

Οι δύο κοινές μορφές ημικρανίας ονομάζονται ημικρανία χωρίς αύρα και με αύρα. Η τελευταία είναι ένας τύπος ημικρανίας που έχει προειδοποιητικά σημάδια πριν ξεκινήσει ο πόνος, που ονομάζεται αύρα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φώτα που αναβοσβήνουν, τυφλά σημεία, δυσκολία στην εστίαση στα αντικείμενα, προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού, δυσκαμψία και μυρμήγκιασμα στο λαιμό, τους ώμους ή τα άκρα, καθώς και δυσκολία στην ομιλία. Το στάδιο της αύρας της ημικρανίας διαρκεί συχνά από περίπου 15 λεπτά έως μία ώρα. Περίπου 1 στα 5 άτομα που βιώνουν ημικρανίες έχουν συμπτώματα αύρας.

Συχνά συμπτώματα της ημικρανίας

  • Στομαχόπονος
  • Κοιλιακός πόνος
  • Φούσκωμα
  • Κράμπες

Η διάγνωση της ημικρανίας

Δεν υπάρχει διαγνωστική εξέταση για την ημικρανία. Η διάγνωση βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και σε μια κλινική και νευρολογική εξέταση. Εάν είναι απαραίτητο, ενδέχεται να απαιτούνται εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες ασθένειες ή καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν κεφαλαλγίες. 

Είναι σημαντικό ο ασθενής να τεκμηριώνει τις κρίσεις: πόσο συχνά, πόσο έντονα, ποιό το είδος του πόνου, τα ακόλουθα συμπτώματα, φάρμακα, πιθανοί ενεργοποιητές κτλ.

diagnosis[1]

Τα αίτια της ημικρανίας

Η ακριβής αιτία της ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητή. Η ημικρανία παρατηρείται από καιρό ότι είναι κληρονομικού παράγοντα, έτσι πιστεύεται ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα στην ημικρανία. Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες έχουν περισσότερο από συνήθη ευαίσθητο ή «υπερ-ευερέθιστο» εγκέφαλο, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο ευαίσθητοι σε ερεθίσματα που δεν θα επηρεάσουν κάποιον που δεν είναι επιρρεπής σε ημικρανία. 

Οι ενεργοποιητές που μπορούν να προκαλέσουν τις επιθέσεις περιλαμβάνουν ορμονικές διακυμάνσεις, άγχος, μεταβαλλόμενο ρυθμό ύπνου-αφύπνσης, αλκοόλ και τρόφιμα.

causes[1]

Η επιστημονική προσέγγιση στην ημικρανίας και στα IgG

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, ένα φλεγμονώδες συστατικό είναι κυρίως υπεύθυνο για την ημικρανία. Μια τροφική αλλεργία τύπου III μπορεί να προκαλέσει τέτοιες φλεγμονώδεις διεργασίες. Ένα τεστ IgG, ακολουθούμενο από δίαιτα αποκλεισμού και δοκιμασία πρόκλησης, μπορεί με αυτό το τρόπο να κάνει μια αξιόλογη προσέγγιση.

Από το 2005, οι επιστήμονες συζητάνε για τα IgG στα τρόφιμα ως νέο δείκτη για τον εντοπισμό πιθανών τροφών ως αιτίων της ημικρανίας. Το 2010 δημοσιεύθηκε η πρώτη διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη δοκιμασία (“Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: a clinical double-blind, randomized, cross-over trial” Alpay K et al. Cephalalgia 2010; 30 (7): 829-837). Η μελέτη, η οποία διεξήχθη με το ImuPro, έδειξε αποδεικτικά στοιχεία ότι τα IgG στα τρόφιμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποτελεσματικό δείκτη για τον εντοπισμό πιθανών τροφών που προκαλούν ημικρανία. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που ακολουθούσαν διατροφή χωρίς τρόφιμα θετικά σε IgG, είχαν κατά μέσο όρο 32% λιγότερες κρίσεις ημικρανίας και 29,6% λιγότερες ημέρες ημικρανίας από τους ασθενείς που ακολουθούσαν εικονική διατροφή. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση οξείας φαρμακευτικής αγωγής. Σε μερικούς ασθενείς, η ημικρανία εξαφανίστηκε εντελώς.

Μια επιπλέον διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη διασταυρώσεων που διεξήχθη με το ImuPro, εξέτασε τους ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ταυτόχρονα (“IgG-based elimination diet in migraine plus Irritable Bowel Syndrome” Aydinlar E. et al Headache 2013 Mar; 53(3):514-25). Η μελέτη έδειξε αξιόλογα αποτελέσματα – μια μέση μείωση των κρίσεων της ημικρανίας και των ημερών που κρατάνε οι ημικρανίες κατά 44% και μια μείωση των συμπτωμάτων IBS κατά 42%. Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η εξάλειψη των τροφίμων, με βάση τα IgG αντισώματα σε ασθενείς με ημικρανία που πάσχουν συγχρόνως και από IBS, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα και από τις δύο διαταραχές. Αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς και πιθανή εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας“.

scientific-approach[1]
Skip to content