Skip to content

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: +30 210 9967510-5

Company    Quick Check    Science    Lab    FAQ    Partner

Capture

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Ορισμένα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι αποτέλεσματα μιας IgG τροφικής αλλεργίας

 

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) προκαλεί μεγάλη δυσφορία και άγχος, σε βαθμό που μερικούς ανθρώπους μπορεί ακόμη και να τους καταστήσει ανάπηρους. Μπορεί να αδυνατούν να εργαστούν, να παρακολουθήσουν κοινωνικές εκδηλώσεις ή ακόμα και να ταξιδέψουν σε μικρές αποστάσεις.

 

Η ένταση των παραπόνων ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο των ετών. Μερικοί ασθενείς υποφέρουν περιστασιακά από ήπια συμπτώματα IBS, ενώ άλλοι παραπονούνται για πιο σοβαρά συμπτώματα.Το IBS μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποίηση, αλλά και μετά από εντερική μόλυνση, για παράδειγμα. Η ποιότητα ζωής συχνά μειώνεται σημαντικά.

 

Η θεραπεία αποτελείται κυριως από φάρμακα όπως τα καταπραϋντικά κοπράνων και τα καθαρτικά, που κρατούν τα συμπτώματα υπό έλεγχο. Δεδομένου ότι το σύνολο των συμπτωμάτων συνδέεται συχνά με την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, τα άτομα που πάσχουν από IBS συχνά συντάσσουν πολύπλοκα σχέδια διατροφής με σοβαρούς περιορισμούς.

 

Ένα τεστ για IgG τροφική αλλεργία ακολουθούμενο από μια διατροφή αποκλεισμού και δοκιμασίας πρόκλησης μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Το ImuPro σάς επιτρέπει να αλλάζετε πολύ επιλεκτικά τη διατροφή σας με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης. 

Συχνά συμπτώματα της νόσου 

  • Δυσκοιλιότητα και διάρροια (μερικές φορές εναλλάσσονται)
  • Στομαχόπονος
  • Κοιλιακός πόνος
  • Φούσκωμα
  • Κράμπες

 

Η διάγνωση της νόσου

Δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένη μέθοδος για τη διάγνωση του IBS. Η διάγνωση γίνεται με βάση την αρχή του αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός ή ο θεραπευτής εξετάζει αν άλλες ασθένειες είναι υπεύθυνες για τα παράπονα ή όχι.

diagnosis[1]

Τα αίτια της νόσου

Τα αίτια του IBS δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη. Επαναλαμβανόμενες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν διάφορες αιτίες των συμπτωμάτων IBS. Εντούτοις, μια φλεγμονώδης κατάσταση χαμηλού βαθμού, συζητείται ως το αίτιο της πρόκλησης. Αυξημένα επίπεδα ειδικών IgG αντισωμάτων σε τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες φλεγμονές.

Σήμερα, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ορισμένα συμπτώματα της IBS μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας IgG τροφικής αλλεργίας (τύπου III). Εάν πράγματι υπάρχει ανοσοαπόκριση στα τρόφιμα, αυτές οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να αναγνωριστούν με ένα τεστ IgG, όπως αυτό που προσφέρει το ImuPro. Μια διατροφή αποκλεισμού με βάση το αποτέλεσμα του τεστ μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του IBS. Σύμφωνα με τις οδηγίες για τη διατροφή, ο ασθενής μπορεί ακόμη να απολαμβάνει ευχάριστα γεύματα.

causes[1]

Η επιστημονική προσέγγιση στη νόσου

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ αυξημένων IgG αντισωμάτων σε τρόφιμα και IBS. Μία από αυτές είναι η “Food elimination based on IgG antibodies in Irritable Bowel Syndrome: a randomised controlled trial”, Atkinson et al. 2003 (Gut 2004; 53: 1459-1464). Οι συμμετέχοντες ήταν ασθενείς με ήπια μορφή IBS και κανένας από αυτούς δεν είχε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη λακτόζη ή άλλες πιο σοβαρές παθήσεις. Μια ομάδα μελέτης ακολουθούσε μια ψεύδο-διατροφή για 12 εβδομάδες, ενώ η άλλη μια διατροφή χωρίς τρόφιμα με αυξημένα επίπεδα IgG. Η κατάσταση της υγείας τους και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου βελτιώθηκαν σημαντικά σε ασθενείς που ακολούθησαν τη δίαιτα αποκλεισμού με βάση το IgG τεστ.

Η μελέτη “The value of eliminating foods according to food-specific Immunoglobulin G antibodies in Irritable Bowel Syndrome with diarrhoea” by Hon Guo et al. 2010 (The Journal of International Medical Research 2012; 40:204-210) καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα. 77 ασθενείς με συμπτώματα IBS, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, συγκρίθηκαν με μια ομάδα 26 ασθενών χωρίς IBS. Στην ομάδα με IBS, υπήρξε σημαντικά υψηλότερη αναλογία ασθενών με αυξημένα IgG αντισώματα, σε σύγκριση με την ομάδα ασθενών χωρίς IBS. Η δίαιτα αποκλεισμού που βασίζεται σε τρόφιμα στα οποία ο ασθενής είχε αναπτύξει αυξημένες ποσότητες αντισωμάτων IgG, οδήγησε σε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου. Τέλος, μια διπλά τυφλή μελέτη διασταύρωσης, που πραγματοποιήθηκε με το τεστ ImuPro σε ασθενείς με ημικρανία και IBS, έδειξε μείωση κατά 44% του κοιλιακού άλγους και 42% μείωση των συμπτωμάτων IBS εντός 10 ημερών. (Headache 2013 Mar;53(3):514-25)

scientific-approach[1]
Skip to content