Skip to content

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ: +30 210 9967510-5

Company    Quick Check    Science    Lab    FAQ    Partner

Capture

Συγχέονται Συχνά: IgE ΚΑΙ IgG Τροφικές αλλεργίες

Η διαφορά μεταξύ των κλασικών IgE τροφικών αλλεργιών και IgG τροφικών αλλεργιών καθυστερημένης αντίδρασης.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, μεταξύ των οποίων μια κλασική IgE τροφική αλλεργία (τύπου I) και μια IgG τροφική αλλεργία καθυστερημένης αντίδρασης (τύπος III), η οποία αναφέρεται επίσης και ως τροφική δυσανεξία. Αυτό που και οι δύο αλλεργίες έχουν κοινό είναι ότι εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται.

Κλασική IgE τροφική αλλεργία

Μια κλασική αλλεργία τύπου Ι εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ειδικά IgE αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες της υποκατηγορίας Ε). Αυτά τα αντισώματα οδηγούν σε άμεση αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά: σοβαρή διόγκωση, δυσκολία στην αναπνοή, εξάνθημα, κνησμός του δέρματος ή ακόμα και αναφυλακτικό σοκ.

Κάποιος που έχει αλλεργία τύπου Ι πιθανότατα θα γνωρίζει ποιά τρόφιμα του προκαλούν προβλήματα, επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται εξέταση αίματος για τον εντοπισμό αυτού του είδους αλλεργίας. Τα τεστ IgE εκτελούνται κυρίως για επιβεβαίωση. Το ImuPro δεν ανιχνεύει τροφικές αλλεργίες τύπου Ι.

igg-food-allergy-type1

IgG τροφικές αλλεργίες καθυστερημένης αντίδρασης

Μια τροφική αλλεργία τύπου III εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ειδικά αντισώματα IgG (ανοσοσφαιρίνες της υποκατηγορίας G). Αυτά τα αντισώματα μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται έως και τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση μιας τροφής ενεργοποίησης. Μάθε περισσότερα.

Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσετε ποια τρόφιμα σας προκαλούν προβλήματα εξαιτίας της καθυστερημένης εμφάνισης των συμπτομάτων. Ένα IgG τεστ συμβάλλει στον εντοπισμό και τον περιορισμό των ύποπτων τροφών.

Με το ImuPro θα χρειαστεί να αποφεύγετε μόνο τα τρόφιμα με τις αυξημένες τιμές αντισωμάτων IgG. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να διατηρήσετε μια διατροφή με πολλές επιλογές και δεν χρειάζεται να περιορίζετε τον εαυτό σας άσκοπα. Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε τον σολομό, για παράδειγμα, αλλά μπορείτε να τρώτε όλα τα άλλα ψάρια. Μετά από μια ορισμένη περίοδο αποφυγής, μπορείτε να επαναφέρετε μία τροφή μετά την άλλη στη διατροφή σας και να παρακολουθήσετε τα συμπτώματά σας. Αυτή η φάση δοκιμασίας πρόκλησης είναι το κρίσιμο βήμα για τον προσδιορισμό των προσωπικών σας “τροφών αντίδρασης”.

igg-food-allergy-type3

Πίνακας γρήγορης σύγκρισης: IgE τροφικές αλλεργίες έναντι IgG τροφικών αλλεργιών

Διαφορές IgE τροφικές αλλεργίες (τύπου Ι) IgG τροφικές αλλεργίες (τύπου ΙΙΙ)
Ανοσολογική Αντίδραση

Παραγωγή IgE αντισωμάτων

Απελευθέρωση ισταμινών μεσολαβούμενων από IgE αντισώματα

Παραγωγή IgG αντισωμάτων

Απελευθέρωση μεσολαβητών φλεγμονής που προκαλείται
από δέσμευση των IgG αντισωμάτων

Η φύση των συμπτωμάτων τροφικής αλλεργίας π.χ. κνησμός, κοκκίνισμα του δέρματος, αναφυλαξία, πρήξιμο των βλεννογόνων μεμβρανών Χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, π.χ. δυσκοιλιότητα, νόσος του Crohn, διάρροια, έκζεμα, μετεωρισμός, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), ημικρανίες, παχυσαρκία, ψωρίαση
Η εμφάνιση των συμπτωμάτων Άμεση αντίδραση μέσα σε λίγα λεπτά Μετά από μερικές ώρες και μέχρι τρεις ημέρες
Διάγνωση Δοκιμασίες νηγμού ή εξέταση αίματος για IgE Εξέταση αίματος για IgG και τεστ δοκιμασίας τροφίμων
Skip to content